YU domen

Tačka na .YU 

Od početka registracije u novom nacionalnom Internet domenu registrovano je oko 42.000 domena. U prvih šest meseci (zaključno sa 10.09.2008.) vlasnici .yu domena su imali pravo prvenstva pri registraciji .rs domena sa istim nazivom. Posle 15.09.2008. svi nazivi domena su ravnopravno slobodni za registraciju u novom nacionalnom .rs domenu.

Kakva je dalja sudbina .yu domena?

U periodu od 03.11.2008. do 02.03.2008. je moguće izvršiti produženje registracije postojećih .yu domena.

Posle ovog roka .yu domeni za koje nije urađeno produženje se deaktiviraju i prestaju da funkcionišu na Internetu. Ako vaša firma do 2. marta 2009. ne iskoristi mogućnost da produži registraciju domena vasafirma.co.yu, onda od tog dana njen web sajt i elektronska pošta više neće funkcionisati na Internetu.

Dodatni rok za produženje registracije .yu domena počinje 03. 03. 2009. a završava se 30. 04. 2009. Ako se .yu domen produži u dodatnom roku, ponovo se aktivira na Internetu. Preostali .yu domeni koji nisu produženi trajno se brišu iz registra 04. 05. 2009. Održavanje .yu registra domena i propagiranje informacija o .yu domenima na Internetu prestaje zaključno sa 30. 09. 2009. godine, bez obzira na datum kad je izvršeno produženje. Tog dana .yu domeni prestaće da funkcionišu na Internetu prema odluci ICANN (http://www.icann.org)!

Koliko košta produženje .yu domena? Šta je potrebno od dokumentacije?

Produženje registracije vašeg .yu domena za period do 30.09.2009. košta 600,00 RSD + PDV.
Cena je ista bez obzira u kom trenutku izvršite uplatu, ali vodite računa o rokovima koji vam stoje na raspolaganju.
Nikakva dokumentacija nije potrebna, samo nam javite koji domen želite da produžite, poslaćemo vam predračun i po uplati će funkcionisanje vašeg .yu domena biti produženo do 30.09.2009. 

Zašto je bitno da vaš .yu domen funkcioniše što duže?

Ako ste registrovali vaš .rs domen, otvorili odgovarajuće email adrese zar ne možete odmah da se odreknete .yu domena?

Naravno da možete, ali pre toga razmislite o tome na koliko drugih web sajtova postoje linkovi ka nekom sadržaju na vašem web sajtu sa adresom u .yu domenu? Koliko rezultata popularnih pretraživača (Google, Yahoo, itd) ukazuje na vaše stare .yu web stranice? Koliko vaših partnera (postojećih ili potencijalnih) u svojim adresarima imaju vašu email adresu sa nastavkom .co.yu? Sve dok na Internetu funkcioniše .yu domen ove “zastarele” informacije će pomoći vašim potencijalnim partnerima  da stupe u kontakt sa vama. Nemojte sebe lišiti poslednje godine u kojoj .yu domen još uvek može da vam pomogne da iskoristite sve mogućnosti koje vam pruža prisustvo na Internetu. Naravno, za to vreme aktivno koristite sve postojeće servise pod novim .rs domenom, tako da kada .yu domen konačno istekne 30.09.2009. imate adekvatnu zamenu za uspešno predstavljanje svih vaših poslovnih potencijala na Internetu. Ne zaboravite da proverite pod kojom email adresom ste prijavljeni na raznim Internet servisima (Skype, MSN, Facebook, Tagged, Xing, Linkedin,……) i da blagovremeno vašu .yu email adresu zamenite novom .rs. Ako to ne uradite, posle deaktiviranja vašeg .yu domena nećete moći da upravljate vašim servisom. Na primer ako ste zaboravili šifru - uputstvo za novu šifru vam se šalje na adresu pod kojom ste se prijavili, a ako ta adresa više nije aktivna jedino što će vam preostati je da otvorite novi nalog.

Vojislav Rodić, oktobar 2008.


Povezano

IT Sigurnost

Spam
Spam je naziv za neželjene Email poruke, koje najčešće sadrže reklame, ali sve češće i razne Spyware programe, kao i Phishing prevare...
Phishing
Phishing je vrsta Internet prevare sa trenutno najbržim rastom. Koristi tehnike socijalnog inženjeringa poput falsifikovanih Email poruka i ilegalnih Web sajtova da bi namamili primaoca da oda privatne finansijske podatke kao što su broj kreditne kartice, korisničko ime i pristupnu šifru.
Hoax
Hoax je Email poruka koja je poslata u stilu lanca sreće, koja opisuje neki razorni i potpuno neverovatni tip virusa. Ove poruke se mogu prepoznati po opštem tonu, kao i po tome što nemaju Attachment (dodatak uz poruku), ni reference koje bi mogle da potvrde verodostojnost poruke.
Doombot
Doombot je nova varjanta Mytob virusa, koja kao mamac koristi alarmantu poruku o gašenju Email servisa...

Dalje

Linksys